După lunile de izolare…

2020 a fost un an aparte și nu voi intra în detalii, însă pentru mine (de fapt pentru noi căci Laura, soția mea, îmi e partener de drumeții de cele mai multe ori) a fost ciudat rău – multe schimbări și o operație la genunchi… amânări de ieșiri pe munte peste amânări. Am reușit totuși să ies puțin în natură.
Vreau să vă împărtășesc puțin detaliile unei ture de weekend din Masivul Ceahlău, tură ce o recomand deschis și drumeților începători căci are un nivel mediu de dificultate cel mult și oferă peisaje frumoase și posibilitatea de a dormi la cort sau la Cabana Dochia (deschisă în vremuri normale).

Punctul de plecare și de sosire este intrarea în Parcul Național Ceahlău din localitatea Izvorul Muntelui (în sat se ajunge dinspre Bicaz (aprox 20 min – 13 km). La urcare se urmărește traseul Banda Albastră – lung de 5 km, iar la coborâre traseul Banda Roșie – lung de 6.62 km. Mai important decât lungimea unui traseu este timpul de mers pe acel traseu, astfel, combinând cei 2 parametri veți avea o idee despre dificultatea traseului: dacă traseul este lung însă timpul de parcurs este unul scurt atunci traseul va fi ușor iar dacă traseul este scurt și timpul de parcurs este îndelungat atunci va fi catalogat ca fiind dificil pentru că ori este tehnic ori diferența de nivel este mare.
Noi am făcut la urcare aprox 4.5 h și la coborâre cam 6 h. Mai jos puteți vedea harta celor 2 trasee marcate pe hartă cu obiectivele turistice întâlnite.

Tura asta a fost una inedită și faină și pentru că am avut 2 tipuri de vreme: Sâmbătă a fost foarte cald, soare toată ziua și foarte mulți oameni ce coborau când urcam noi (pentru că plecăm dimineața cu mașina din Iași însă și pentru că așa dorim noi – când rămânem la cort prefer să nu ne grăbim și începem urcarea pe la un 10-11) iar Duminică dimineață a început să plouă (imediat ce am mâncat) și pe măsură ce coboram ploaia s-a întețit.

Urcarea pe Bandă Albastră se desfășoara 90% prin pădure astfel că primele peisaje se arată abia dupa vreo 2 ore de urcare însă e ideal pe timp de vară căci ai parte de umbră și răcoare. Noi am ajuns pe după amiază spre seară la Cabana Dochia, unde am băut ceva cald și am mâncat ceva batoane și am coborât spre zona de camping, unde am instalat cortul și-am avut parte de apus și răsărit superb.

De la Cabana Dochia până la camping se coboară maxim 15 minute.

Vedere spre Valea Izvorul Muntelui și S-V spre M. Stânișoarei

Cortul nostru rezistent de 2 persoane (nu foarte spațios însă mai rezistent la vânt).

Platoul Ocolașul Mare văzut din camping

Apusul mereu este spectaculos sus pe Ceahlău

Răsăritul la cort e ceva aparte…

În a 2a zi nu am mai făcut fotografii pe coborâre, deși îmi doresc de multă vreme să fac o panoramă frumoasă cu Clăile lui Miron. Ploua atât de tare încât am coborât fără să facem prea multe pauze – după vreo 3 ore apa începuse să treacă ușor prin pelerinele de ploaie. Cumva, muntele are farmec și pe ploaie – asculți mai ușor sunetele muntelui și te apropii mai mult de el. A fost pustiu pe munte, am întâlnit puțini oameni: 2 bărbați ce se își făceau antrenamentul de alergare, alți 3,4 oameni ce urcau în drumeție și 2 femei întâlnite în Poiana Maicilor ce s-au întors din drum, oprite de ploaia torențială.

Mai jos este filmul turei postat pe Youtube și veți vedea peisajele mai bine și pe prietenul nostru ce ne așteaptă mereu sus la Dochia sau la camping – i-am făcut un portret pentru că tura următoare va fi mai bătrân și vreau sa-i văd evoluția.

CONCLUZIE:
Mi-a plăcut la nebunie tura asta din 3 motive:
1. am avut vreme diametral opusă în cele 2 zile.
2. am urcat cu soția mea, Laura și mereu e o plăcere să fim parteneri de aventură.
3. am întâlnit pe traseu o grămadă de familii cu copii cu vârste începând de la 2 ani

Vă recomand Masivul Ceahlău dacă vă doriți trasee clare și bine delimitate cu peisaje frumoase, dacă sunteți începători, dacă vă doriți o drumeție de o zi sau de weekend cu familia sau pentru oricare alt motiv.

Itinerariu:

Ziua 1
10:20 Sosire în Izvoru Muntelui – parcare
11:20 Pornit pe traseu
12:30 Mic popas la Curmătura Lutu Roșu
14:30 Conglomeratele din Ceahlău
15:45 Cabana Dochia – mic popas
16:30 Camping Ceahlău

Ziua 2
08:25 Micul Dejun
09:45 Împachetat cortul:
10:00 Început coborâre odată cu începerea ploii
11:10 Refugiul Ceahlău (de sub Ocolașul Mare)
12:00 Clăile lui Miron
13:45 Poiana Maicilor
15:00 Sosire în parcarea din Izvoru Muntelui – parcare

Respectați muntele, nu lăsați gunoi (nici măcar șervețele sau hârtie igienică), nu rupeți plantele (unele sunt protejate) și nu deranjați animalele!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *